De Verenigde Naties vierden de Internationale Dag van de Stad op 31 oktober. TravelBird heeft in teken van het thema van dit jaar 'Innovatief bestuur, open steden' onderzoek gedaan naar de impact van massatoerisme op internationale steden en de inwoners.

'Toerisme zorgt voor meer banen dan alle andere industrieën ter wereld en speelt daarmee een belangrijke rol in de economie van bijna alle steden', zegt Bart Wammes, Marketing TravelBird.

'Echter, zoals deze zomer door veel media is uitgelicht, neemt de druk door toerisme op sommige steden enorm toe. Dit heeft een sterke invloed op lokale gemeenschappen en daarmee op de ervaring van de toeristen.

Als reisbureau vinden wij dat we de plicht hebben om duurzaam toerisme te promoten. Dit onderzoek is in eerste instantie uitgevoerd om te achterhalen welke steden indrukwekkende initiatieven nemen om toeristen op een verantwoordelijke manier te verwelkomen.

Daarnaast is het doel om de impact van toeristendrukte op inwoners van de steden aan te kaarten.

Om de rangschikking vorm te geven hebben we eerst gekeken naar wat de top 500 toeristische bestemmingen wereldwijd zijn (informatie komt van de UNWTO), wat gebaseerd is op alle factoren die ervoor zorgen dat een toerist zich welkom voelt.

Denk hierbij aan aankomstlocatie (vliegveld of treinstation), inwoners' geluk, bereidbaarheid tot het ontvangen van toeristen en de beheersing van de Engelse taal.

Verder hebben we een peiling gehouden onder experts, waarin we 15.000 reisjournalisten vroegen hoe gastvrij zij alle steden achtten op basis van hun persoonlijke ervaring.

Vervolgens hebben we al deze factoren naast elkaar gezet met een formule die de toeristendrukte meet voor elke bestemming, zo konden we vaststellen welke steden zouden worden meegenomen in onze lijst van 100 steden.

Dit onderzoek toont een precieze selectie van populaire steden over heel de wereld om een internationaal overzicht te geven, wat betekent dat er ongetwijfeld veel gastvrije steden ontbreken op de lijst.

Als een stad over haar toeristencapaciteit heengaat, ontstaan er probleem zoals te volle steden, lange rijen en stijgende kosten. Dit draagt allemaal bij aan een negatieve impact op lokale inwoners en daarmee op hoe gastvrij deze zijn.

Om een meetbaar resultaat vast te stellen voor een complex probleem zoals toeristendrukte, hebben we specifiek gekeken naar de toeristische draagkracht van elke stad.

Dit is berekend door het vergelijken van de volgende factoren; het aantal inwoners tegenover het aantal toeristen gedurende hoogseizoen en het aantal gelicenseerde hotelbedden in toevoeging tot het aantal bedden dat via andere netwerken wordt verhuurd (per vierkante kilometer).

Hiernaast hebben we een tweede representatieve peiling gehouden waarin we aan lokale inwoners hebben gevraagd hoe toerisme hun dagelijks leven positief of negatief beïnvloedt.

Deze data is gebruikt om een afgewogen gemiddelde te berekenen, dit heeft voor elke stad bijgedragen aan haar totale score wat betreft toeristendrukte.

"Als stakeholder in de toekomst van het reizen, heeft TravelBird de verantwoordelijkheid om het groeiende probleem van toeristendrukte aan te pakken," zegt TravelBird CEO Steven Klooster.

"We hebben deze studie ontworpen als de eerste stap richting een duurzamere toekomst. Het is een oproep tot actie voor onszelf en voor andere reisbureaus, inwoners en lokale overheden op de plekken die het meest door dit probleem worden geraakt, om samen te werken op zoek naar oplossingen voor dit probleem.

We geloven dat toerisme een positieve impact kan hebben op lokale bestemmingen. Met een helder beeld van de problemen die spelen, innovatieve ideeën en 'gezond verstand wetgeving', kunnen we deze gebieden bewaren voor de toekomst." (pp-pb)

Bekijk de lijst van de meest gastvrije steden hier TravelBird.